Anna Porvari

//

5.3.2025

Tekoälyn aikakaudella vahvat brändit erottuvat

Tekoälyn nopea kehitys on ravistellut markkinoinnin ja mainonnan maailmaa, mutta yksi asia ei ole muuttunut: vahvat brändit erottuvat ja menestyvät. Brändi on edelleen yrityksen tärkein voimavara – sen tunnettuus, tunnistettavuus ja arvot vaikuttavat suoraan liiketoiminnan menestykseen. Mutta miten tekoäly muuttaa brändin rakentamista ja ylläpitoa? Ja miten varmistamme, ettei oma brändi dilitoidu geneeriseksi digimössöksi?

Brändin rakentaminen ja näkyvyys

Kun tarkastellaan kansainvälistä markkinointia, Suomi on markkinointi-investoinneissa pahasti jäljessä. Gartnerin mukaan USA:ssa yritykset panostavat 7,9% liikevaihdostaan markkinointiin, Euroopassa luku on 7,4%. Suomessa se jää arviolta 2–5 prosenttiin. Suomen talous näyttää elpymisen merkkejä ja siksi viimeistään nyt on tärkeää kasvattaa markkinoinnin investointeja ja hakea kasvua. Sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla. Vahvat, tunnetut brändit elpyvät taantumasta huomattavasti nopeammin, kuin heikommat brändit. 

Tekoäly tarjoaa monia mahdollisuuksia markkinointiin ja brändin näkyvyyden skaalaamiseen. Tekoäly voi tuoda tehokkuutta, säästää aikaa ja automatisoida monia prosesseja. Mutta brändi ei rakennu vain algoritmeilla. Inhimillisyys, kulttuurinen konteksti, luovuus ja tunne ovat asioita, joita tekoäly ei voi yksin tuottaa. Se voi tukea meitä, mutta ihminen tekee edelleen päätökset ja määrittelee suunnan.

Tekoälyn tuomat mahdollisuudet

Suomessa tekoälyä hyödynnetään markkinoinnissa ja liiketoiminnassa huomattavasti vähemmän kuin Euroopassa. BCG:n tutkimuksen mukaan suomalaiset toimistotyöntekijät hyödyntävät tekoälyä työssään merkittävästi vähemmän kuin keskimäärin Euroopassa ja globaalisti. Tämä avaa meille mahdollisuuden ottaa tekoäly haltuun tehokkaammin ja hyödyntää sen tuomaa potentiaalia markkinoinnissa. Onhan markkinointi yksi toimialoista, jossa tekoäly on otettu käyttöön ensimmäisten joukossa. Nykyään vaatimuksena on tehdä enemmän vähemmällä, ja tekoäly voi auttaa tässä haasteessa, kunhan sen käyttö on strategista ja harkittua.

Tässä piilee kuitenkin riski: Jos kaikki hyödyntävät samoja tekoälytyökaluja ilman kriittistä ajattelua, lopputulos voi olla geneeristä ja sielutonta. Silloin brändien erottuvuus katoaa. Vahvat brändit eivät synny siitä, että tuotetaan loputtomasti generoitua sisältöä. Ne syntyvät siitä, että ihmiset tekevät tietoisia, strategisia valintoja ja rakentavat brändiä pitkäjänteisesti. 

Optimismin aika

Taloudellinen turbulenssi voi tuntua haastavalta, mutta tässä on myös mahdollisuus. Brändin rakentaminen ei ole kuluerä, vaan investointi kasvuun. Nyt on aika ottaa askel eteenpäin, hyödyntää tekoälyä oikein ja panostaa entistä enemmän brändin vahvistamiseen.

Meillä Suomessa on upeita brändejä – kotimaisia, kansainvälisiä, B2B ja B2C – ja niiden vahvistamiseen kannattaa satsata. Teknologia on työkalu, mutta ihmisen tehtävä on varmistaa, että brändi pysyy tunnistettavana, relevanttina ja inhimillisenä. Kun yhdistämme tekoälyn tuoman tehokkuuden ja ihmisen luovuuden, voimme luoda jotain todella vahvaa. 

Tekoäly tuo siis mahdollisuuksia, mutta se ei tee työtä puolestamme. Meidän tehtävämme on pitää brändimme elossa ja varmistaa, että ne eivät huku digimassaan. Nyt on oikea aika kasvaa ja panostaa – nyt on optimismin aika.

Käytämme sivustolla evästeitä luodaksemme mahdollisimman käyttäjäystävällisen kokemuksen.